zWF-cranberrieveld2.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
agG-voedingswaarden.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
eOP-tijdlijn.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
31B-cranberrieoogst.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
struik.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Cranberries

De cranberry is een glanzende rode bes met wit vruchtvlees. De bessen zijn rond tot ovaal en hebben een diameter van 6 tot 8 mm. Cranberries smaken bitterzoet en zijn veelal bekend van de traditionele cranberrysaus die vaak bij wild wordt geserveerd. Maar cranberries combineren goed in nog veel meer gerechten. Zo smaken ze ook heerlijk als compote, in salades of zelfs op een pizza. De consumptiemogelijkheden zijn eindeloos. Zorg er wel voor dat de cranberries verwarmd zijn, voordat ze worden gegeten.

Herkomst
Cranberries komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika waar ze in moerassige gebieden met een koel klimaat groeien. Van de totale verse cranberryproductie in Noord-Amerika vindt meer dan 60% plaats in de staat Wisconsin. De hoofdteler van Nature’s Pride heeft in Wisconsin 710 hectare land waarop hij cranberries teelt. Het aantal hectare is verspreid over de moerassige gebieden Tomah, Black River Falls en Tunnel City.

tijdlijn.jpg
Groei en oogst
Drie jaar na het planten van een cranberryplant is deze klaar om voor het eerst te worden geoogst. Het oogsten begint elk jaar rond half september als de cranberries dieprood zijn. De nacht voor het oogsten worden de velden half onder water gezet met water uit lokale vijvers of retentiegebieden op het terrein. Rijpe cranberries bevatten met lucht gevulde compartimenten en drijven daardoor in het water. Speciale oogstmachines worden gebruikt om de drijvende cranberries van de planten los te halen. Vervolgens worden de losse cranberries door middel van een grote drijvende band verzameld en uit het water gehaald. Het overtollige water wordt na de oogst weer van de velden weer teruggepompt naar de aangewezen retentiegebieden. Daarna worden de cranberries in het verpakkingshuis op kleur, grootte en zachtheid gesorteerd. Na het verpakken worden de cranberries naar Nederland vervoerd. Een cranberryplant kan één keer per jaar worden geoogst. De cranberryplant is een vaste plant en kan daarom wel jaren mee. Sommige planten bestaan al meer dan 20 jaar.

O22-voedingswaarden.jpg

cranberriestruik.jpg

bwb-cranberrie.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Bron van vitamine C en rijk aan vezels

Bereiding:

Rauwe cranberries moeten even gekookt en gezoet worden voor gebruik in recepten, tenzij anders aangegeven. Onze klassieke cranberrysaus kan de basis vormen voor veel recepten.

Bewaaradvies:

Bewaar de cranberries in de koelkast.

Tips:

  • Heerlijk als saus of compote.
  • Verrassend lekker op een pizza.
  • Goede combinatie met eendenborst.

Recepten:

dwj-cranberrieoogst.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
dfs-cranberrieveld.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Ontwerp & realisatie: Mecano.nl Creative Communicatie