aY8-boom.png - Boerderijwinkel Van Damme
zmg-papaja_vrucht.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
BUW-recept_1.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
ysS-recept_2.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Formasa Papaja

De Formosa papaja is één van de grootste papaja variëteiten. De vrucht weegt gemiddeld 1,5 kilo maar kan tot wel 3 kilo zwaar worden. Het zoete vruchtvlees is oranje en vrij stevig in vergelijking tot andere papajasoorten. Daarnaast heeft het een milde aroma. In het midden van de vrucht bevindt zich een holle ruimte gevuld met zwarte pitjes. De pitjes kunnen worden gedroogd en als substituut voor peper worden gebruikt.

Herkomst

De papaja vindt zijn oorsprong in Mexico. Tegenwoordig is Brazilië de op één na grootste papajaproducent ter wereld. Nature’s Pride importeert al haar Formosa papaja’s uit Brazilië.
De vruchten komen uit de regio Rio Grande Do Norte. Het droge klimaat en de zanderige grond in die regio is perfect om Formosa papaja’s te verbouwen. Onze hoofdteler heeft meer dan 100 hectare grond waarop hij Formosa papaja’s verbouwt.

land.png

Groei en oogst

Formosa papaja’s vruchten groeien aan de stam van een boom, waarvan de stam hol is. De Formosa papaja is een snel groeiende vrucht, welke aan de boom wordt gerijpt. De groei start bij het poten van 28 dagen oude plantjes op het veld. Na 5 tot 8 maanden zijn deze plantjes gegroeid tot bomen van ongeveer 2 meter, met vruchten. Dan start het oogsten en kan er gedurende 1,5 jaar elke dag ongeveer 1 papaja per boom worden geoogst. Uiteindelijk groeien de bomen door tot een hoogte van 3 tot 4 meter. Na de oogstperiode van 1,5 jaar wordt dit veld gerooid en start de teler een oogstperiode op een nieuw veld.
Om beschadigingen te voorkomen wordt iedere geoogste papaja in noppenfolie verpakt en in een krat gelegd. Deze kratten worden naar het pakhuis gebracht. Daar worden de papaja’s in een bad met koud water gewassen. Vervolgens worden de vruchten gedroogd en met de hand op rijpheid en maat gesorteerd. Daarna gaan de papaja’s de koelcel in om verder af te koelen. Tot slot worden de vruchten per vliegtuig naar Nederland vervoerd, om binnen enkele dagen na oogst bij Nature’s Pride aan te komen. Daarna worden ze vervoerd naar onze winkel.

seizoen.jpg

boom.png

 

qij-papaya_formosa_1.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Heerlijk zacht & sappig vruchtvlees.

Bereiding:

Snijd de vrucht verticaal doormidden. Verwijder de pitjes met een lepel. Snijd nu de twee helften met vruchtvlees in plakjes of lepel ze uit.

Bewaaradvies:

Formosa papaja bewaar je het best op een koele plek (koelkast) op 10-12 graden. Boven de 14 graden rijpt de vrucht snel door.

Tips:

  • Sprenkel een beetje limoensap over het vruchtvlees voor een intensere smaak.
  • Heerlijk in combinatie met vis.
  • Lekker met cake of een pannenkoek.
  • Perfect voor een salade.

Klik hier voor de Recepten:

sfl-plukken.png - Boerderijwinkel Van Damme

Ontwerp & realisatie: Mecano.nl Creative Communicatie