granaatappelboom.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
granaat_apel_boom.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
granaat_appel.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Granaatappel
 

Informatie over de vrucht zelf

De granaatappel wordt ook wel Granade of Chinese appel genoemd. De vrucht kan worden herkend aan zijn ronde vorm, de harde en glanzende rood gekleurde schil en zijn ongewone vruchtvlees, dat kleine eetbare pitjes bevat. De eetbare pitjes zijn bedekt met rood, sappig, zoetzuur vruchtvlees. Zowel de pitjes als het vruchtvlees zijn ingebed in membraam. Het membraan wordt meestal niet gegeten. Voor andere informatie zie: www.naturespride.nl

De belangrijkste granaatappel variëteiten zijn:

Hershkovitz:

  • Deze variëteit heeft een donkerrode schil en vruchtvlees.
  • Hershkovitz heeft een goed bix-niveau en een hoge zuurgraad, wat deze variëteit een verrassende smaak geeft. De smaak van deze granaatappelvariëteit is een mix tussen verfrissend zuur en zoet.

Wonderful:

  • Dit ras staat bekend om zijn heerlijk zoete smaak en aantrekkelijke rode kleur. Deze granaatappel variëteit staat daarom ook wel bekend als de koning van de granaatappels.
  • De Wonderful granaatappel is bijna het gehele jaar verkrijgbaar.

Herkomst

De granaatappel komt oorspronkelijk uit een gebied dat zich uitstrekt van Iran tot aan het Himalaya gebergte in het noorden van India. Het belangrijkste aanvoerland m.b.t. granaatappels tijdens de Exoot van de maand in december is Israël. De  hoofdteler uit Israël heeft 200 hectaren vol met granaatappelbomen langs de Noordkust en in het gebied van de Galilee gebergte. Deze gebieden hebben de ideale weersomstandigheden voor de teelt van granaatappels vanwege de droge, warme zomers en de koele winters.

Granaatappels worden geplukt wanneer de schil van de vruchten mooi rood zijn en de vruchten volledig rijp zijn. Na het plukken worden de granaatappels naar het pakhuis gebracht waar ze worden gewassen en op kwaliteit gesorteerd. Vervolgens worden ze in een plasticzak, in een doos verpakt. De plasticzak zorgt er voor dat de vruchten niet uitdrogen. De granaatappels worden tussen de 5 en 10 graden Celsius opgeslagen tot ze per boot naar Nature's Pride worden vervoerd.

oiv-granaatappel.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Rijk aan vitamine B en vezels.

Bereiding

Snijd de bovenkant eraf. Snijd door de schil over de nerven. Breek de vrucht open. Haal daarna de pitjes uit de vrucht.

Tips

  • Heerlijk als compote.
  • Super in salades & sappen.
  • Heerlijk verwerkt in desserts & taarten.

Klik hier voor de recepten:

  • Yoghurt-trifle met granaatappel en banaan
  • Granaatappel-mango smoothie
  • Quinosalade met granaatappel
  • Mini broodjes met geitenkaas en granaatappelcomote
  • Granaatappel avocado salade
  • Granaat-appeltaart

Bewaaradvies

Bewaar deze vrucht in de koelkast.

Ontwerp & realisatie: Mecano.nl Creative Communicatie