auS-limoen.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
IY5-limoenen_in_netje.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
827-limoenengaard.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
Mup-voedingswaarden.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
limes_eat_me_logo__medium_.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
limes_eat_me_logo_1__medium_.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
ld160407--546_np__medium_.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Limoenen

De limoen is een kleine ronde tot eivormige vrucht met een diameter van ongeveer 6 centimeter. De schil van een limoen is dik en (donker)groen van kleur. De schil van de limoen heeft een aromatische geur. Het vruchtvlees van de EAT ME limoen heeft een gele tot lichtgroene kleur en is altijd pitloos. Limoenen zijn kruidig en friszuur van smaak.

limoen.jpg
Limoen is de smaakmaker van diverse gerechten. Zo is het heerlijk als smaakmaker van risotto en combineert het perfect met kip. Limoen is ook lekker in diverse drankjes, fruitwater, verse thee en cocktails. Limoen is ook leuk als garnering van een gerecht.

Variëteiten

De belangrijkste limoensoort die wij voeren is de Tahiti limoen. Binnen deze limoensoort bestaan er meerdere variëteiten, waarvan wij twee variëteiten voeren:

 • De eerste variëteit is de Tahiti Quebra Gallio limoen, welke wij importeren uit Brazilië. Deze variëteit heeft pitloos en zeer sappig vruchtvlees. De schil is groen met een gele blos en wordt door een waxlaagje beschermd. De gele blos wordt veroorzaakt door het schubblaadje waaronder de limoen in de boom hangt. Dit gedeelte van de limoen vangt namelijk minder zon.
 • De tweede variëteit is de Tahiti Persian limoen, welke wij importeren uit Mexico. Deze variëteit heeft ook pitloos vruchtvlees. De schil is dikker en donkerder groen, maar heeft minder sap dan de Tahiti Quebra Gallio variëteit. Verder wordt de Tahiti Persian limoen ook met een waxlaagje beschermd.

Herkomst

De belangrijkste importlanden van limoenen zijn Brazilië en Mexico en tijdens de exoot van de maand komen de limoenen uit beide landen.

 • In Brazilië komt het grootste deel van de limoenen uit de regio Bahia. Het feit dat het klimaat hier droger is, maakt het een perfecte locatie voor de teelt van Tahiti Quebra Gallio limoenen.
 • In Mexico wordt het grootste deel van de limoenen geteeld in het gebied rond Martinez de la Torre. Dit gebied ligt ten oosten van Mexico stad, aan zee en is omsloten door bergen. Hierdoor is het microklimaat hier heel warm en met een hoge luchtvochtigheid waardoor de Tahiti Persian limoenen mooi donkergroen worden.

brazilie.jpgmexico.jpg

seizoenen.jpg

Groei en oogst

De Tahiti is een veredelde limoensoort zonder pit en kan dus niet uit zaad geteeld worden. Vandaar dat de stekjes van deze limoenen worden geënt op gezaaide onderstammen. In plastic tunnels worden de stekjes opgekweekt tot sterke plantjes. Dit duurt ongeveer een jaar. Dan worden de plantjes buiten op grote velden geplant in lange rijen om uit te groeien tot struiken waarvan de eerste limoenen geoogst kunnen worden. Dit proces duurt ongeveer 2 jaar en vanaf het derde jaar komt de productie echt op gang. De limoenstruiken kunnen uiteindelijk 6 tot 7 meter worden, maar worden veelal kort gehouden tot 2,5 meter.


De oogst van limoenen is jaarrond. De limoenen worden eerst met de hand geplukt en verzameld in kratten. Deze kratten worden vanaf de velden naar een centrale hal gebracht, waar de limoenen worden gesorteerd op kwaliteit. De meeste limoenen gaan dan, net als andere citrusvruchten, door een bad met wax, om uitdroging tijdens transport tegen te gaan. Vervolgens worden ze op maat gesorteerd en in bulk dozen verpakt. Daarna worden de limoenen in gekoelde containers per boot naar Nederland vervoerd. Bij Nature’s Pride wordt een deel van de limoenen vanuit bulkdozen naar consumenteneenheden omgepakt, bijvoorbeeld in een EAT ME netje met 3 limoenen.

seo-limoenen_in_netje.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Limoenen zijn friszuur en kruidig van smaak

Bereiding:

 • Snijd de limoen in tweeën en knijp het sap uit de vrucht.
 • Of gebruik een limoenspray. Snijd hiervoor een uiteinde van de limoen af. Draai met een drukkende beweging de spray in de limoen en spray het sap.
 • De schil van een limoen heeft ook veel smaak. Was en rasp de schil en voeg het aan een gerecht toe.

Bewaaradvies:

Bewaar de limoenen indien mogelijk in de koelkast.

Tips:

 • Verrassend lekker, limoenkip.
 • Verfrissend in een dessert, smoothie of gebak.
 • Perfect voor drankjes & cocktails.

Klik hier voor de recepten:

 • Limoenkip met avocadosalsa
 • Fruitwater met gember, limoen en munt
 • Limoen schuimtaartjes
ska-limoenen_plukken.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
ivw-voedingswaarden.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Ontwerp & realisatie: Mecano.nl Creative Communicatie