KTG-bereiding_mango.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
mango_boom.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
e0u-mango_eat_me.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
e1K-mango_normaal.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
mangos_2.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Mango

Informatie over de vrucht zelf

Er zijn meer dan 100 verschillende mango variëteiten en ze hebben allemaal een oneetbare, leerachtige schil. Mango’s kunnen zowel rond, lang of ovaal zijn. Rijpe mango’s zijn geel, oranje, rood of groen, afhankelijk van de variëteit. Het vruchtvlees is geel tot oranje en heeft een heerlijk zoete smaak. Binnenin de mango zit een grote niet eetbare pit.

80-90% van de mango’s die Nature’s Pride levert zijn van de variëteiten Kent & Keitt. Beide mango variëteiten kenmerken zich door een hun verfrissend zoete smaak en hebben vezel-arm vruchtvlees.

  • Keitt

De Keitt mango is een langwerpige mango met een dunne en gladde schil en is gevoeliger voor beschadigingen. De Keitt mango is iets verfrissender en zeer sappig. Een rijpe Keitt mango voelt wat harder aan dan een rijpe Kent mango.

  • Kent

Kent is een variëteit met een ronde vorm, brede schouders en een dikkere, elastische schil.  Kent mango’s zijn meer aromatisch van smaak dan een Keitt mango. 

Wanneer is een mango rijp?

De EAT ME mango’s zijn heerlijk rijp en na aankoop direct te eten. Daarnaast zijn ze zonder enig probleem ook nog enkele dagen te bewaren. Dit komt doordat onze mango’s gemiddeld twee weken later geplukt worden dan een gewone mango. Dit heeft als voordeel dat het suikergehalte hoger is, wat de EAT ME mango zijn specifiek zoete smaak geeft. Door de vruchten na de oogst op een juiste wijze te rijpen zijn de mango’s bij aankoop rijp en vol van smaak en weten onze rijpmeesters de mango’s een lange houdbaarheid mee te geven. Zo kan de consument zelf beslissen of hij/zij meteen van de vrucht gaat genieten of de vrucht nog enkele dagen thuis bewaart.

Een eetrijpe EAT ME mango kan je herkennen aan de rode ‘Rijp- pijl’.

mangos.png

Let op: De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid van een mango. Een groene mango kan net zo rijp en lekker zijn als een mango met een blos.

v73-kent_en_keitt.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Bereiding

Snijd de mango langs de pit doormidden of gebruik
een mangosnijder. Snijd vervolgens een aantal reepjes in de
pitloze stukken vruchtvlees, zonder door de schil heen te snijd.Tot slot, lepel de gesneden reepjes uit de schil.

bereiding_mango.jpg

Tips

  • Perfect in een wrap of salade.

  • Verrassend lekker in chili con carne.

  • Heerlijk in yoghurt.

Klik hier voor de Recepten:

  • Chili con carne met mango en rijst
  • Yoghurt met mango, blauwe bessen en meusli
  • Mango-kip wrap

Bewaaradvies

Bewaar deze vrucht buiten de koelkast.

 

Herkomst

Mango is net als een perzik een steenvrucht en komt oorspronkelijk uit India. De oorspronkelijke mangobomen kunnen een hoogte van 35-40 meters bereiken. Nature’s Pride belangrijkste aanvoerlanden voor mango’s zijn Peru, Ivoorkust, Israël, Dominicaanse Republiek en Brazilië. Deze landen zijn geselecteerd op basis van kwaliteit, kostenefficiëntie, houdbaarheid, duurzame handel en sociale verantwoordelijkheid. Samen met onze toegewijde telers streven wij ernaar om jaar rond mango’s van constante kwaliteit te leveren. Zo wisselen de telers onderling kennis uit om gezamenlijk verder te groeien.

De ontwikkeling van bloem tot een mango dat kan worden geplukt duurt ongeveer 4 maanden. De hoofdteler uit Peru teelt mango’s in de gebieden: Piura, Motupe, Jayanca en Casma. De oogstperiodes van deze periodes wisselen elkaar af waardoor het Peruviaanse mangoseizoen maar liefst 5 maanden lang is. Alvorens de teler zijn mango’s begint te oogsten worden er samples genomen. Er wordt gekeken naar de kleur van de mangoschil, de kleur van het vruchtvlees, de brix waarde, de droge massa waarde en de vorm van mango’s. Na een goede uitkomst van de testen, worden de mango’s geplukt.
In het pakhuis worden de mango’s gewassen en voorzien van een waxlaagje dat de vrucht beschermd en een langer houdbaarheid geeft. Vervolgens worden de mango’s op maat gesorteerd, in dozen verpakt en per boot naar Nederland vervoerd.

 

izk-mango_boom.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Mangoboom

dcl-termijn.png - Boerderijwinkel Van Damme

Ontwerp & realisatie: Mecano.nl Creative Communicatie