u2P-passiefruit_rijp.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
passiefruit.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
teelt_passiefruit_2.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
teelt_passiefruit.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Passiefruit

Informatie over de vrucht zelf

Passiefruit behoort tot de Passiflora familie en groeit aan een klimplant. Tot deze familie behoren ook exotische vruchten zoals Granadilla, Curuba en Maracuja. De vrucht heeft een leerachtige, paarse schil die niet wordt gegeten.
Het vruchtvlees is geel,geleiachtig met zwarte eetbare pitjes. De smaak is verfrissend & zoetzuur. Hoe rijper de vrucht is, hoe zoeter zij smaakt.
passiefruit_rijp.jpg
Een gerimpelde passiefruit is niet overrijp, maar juist perfect rijp. Een gerimpelde passiefruit is zelfs zoeter dan een vrucht met een gladde schil. In beide stadia kan de vrucht worden gegeten.

Herkomst

Colombia is de hoofdleverancier van naterspride voor passiefruit. De leverancier in Colombia heeft, verdeeld over 7 gebieden, in totaal 107 hectare grond waarop hij onder meer passiefruit teelt. De gebieden zijn allen gelegen tussen de 1.700 en 2.100 meter boven zeeniveau en in het Andesgebergte in de “koffieregio” van Colombia. Deze regio is beroemd vanwege zijn uiterst vruchtbare, vulkanische bodem en vele zonuren.

Het duurt 10 tot 12 maanden voordat een zaadje is uitgegroeid tot een volledige passiefruitplant die voor het eerst kan worden geoogst. De plant heeft een levenscyclus van 2 tot 4 jaar en produceert het gehele jaar passievruchten. Van bloem tot vrucht duurt ongeveer 12 weken. De vruchten worden geoogst op het moment dat het fruit van groen naar paars begint te kleuren.

In het pakhuis wordt elke passievrucht op kwaliteit en maat gesorteerd. Vervolgens worden de vruchten in 2kg bulkdozen verpakt. De plasticzak zorgt voor een gecontroleerde atmosfeer wat de houdbaarheid ten goede komt. Na het verpakken worden de passievruchten per boot naar Nederland vervoerd.

1ys-passiefruit.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Een heerlijke, verfrissende, zoetzure vrucht

Bereiding

Snijd de vrucht doormidden en lepel het geleiachtige vruchtvlees uit.

Tips

  • Lekker als tussendoortje.
  • Maak een heerlijke dressing.
  • Verfrissend in gebak en perfect voor cocktails & smoothies.

Klik hier voor de Recepten:

  • Macarons gevuld met passiefruitcrème
  • Passiefruit gevuld met gerookte kip
  • Passiefruit smoothie met mango en papaja

Bewaaradvies

Bewaar deze vrucht buiten de koelkast.

6xr-termijn_passiefruit.png - Boerderijwinkel Van Damme

In dit schema is aangegeven wanneer de vrucht beschikbaar is per land

61a-regio_passiefruit.png - Boerderijwinkel Van Damme

Ontwerp & realisatie: Mecano.nl Creative Communicatie