hEm-bakje.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
GZA-plantage.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
oqS-seizoen.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Physalis bessen, Kaapse kruisbes of goudbes

De physalis bes, ook wel bekend als Kaapse kruisbes of goudbes, is een kleine geel tot oranje ronde bes. De zoetzure vrucht zit boordevol kleine zachte eetbare zaadjes. Het fijne van de physalis bes, is dat het papieren omhulsel al is verwijderd.

De physalis bes wordt meestal uit de hand gegeten, de vrucht is echter ook ideaal om te verwerken in verschillende gerechten. De smaak van de physalis bes combineert perfect met chocolade, maar is ook heerlijk in salades, taarten, desserts of ijsjes.

Herkomst
Physalis komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Nature’s Pride importeert physalis bessen uit Colombia. Onze hoofdleverancier van physalis bessen is gevestigd in Colombia. Wij importeren jaarrond vanuit Colombia vanwege de sterke kwaliteit van de vruchten. Physalis bessen worden geteeld op hoogtes van 1.800 tot 2.600 meter boven zeeniveau in het Andesgebergte. De bessen worden geteeld in de buurt van de steden Bogotá, Pereira en Manizales. Bogotá is voornamelijk gekozen door zijn goede logistieke netwerk. Pereira en Manizales liggen in de “koffieregio” van Colombia. Deze regio is perfect voor de teelt van physalis vanwege zijn uiterst vruchtbare, vulkanische bodem en de hoge ligging, waardoor er een koel klimaat is.
Gpv-seizoen.jpg

Groei en oogst
Het duurt ongeveer acht maanden voordat een zaadje is
uitgegroeid tot een volledige physalis plant die voor het
eerst kan worden geoogst. De plant heeft een levenscyclus van 1,5 tot 2 jaar en produceert het gehele jaar physalis bessen. Wekelijks worden de vruchten geoogst. Physalis wordt pas geplukt wanneer de vrucht volledig rijp is. In het pakhuis wordt het papierachtige omhulsel verwijderd, zodat alleen de bes overblijft. Alvorens de physalis bessen worden verpakt wordt elke bes op kwaliteit gecontroleerd. Vervolgens worden de vruchten in consumenteneenheden van 125 gram verpakt en per vliegtuig naar Nederland vervoerd.

plantage.jpg

bakje.jpg

iur-bes.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Heerlijk zoetzuur van smaak

Bereiding:

Was de bes voor consumptie.

Bewaaradvies:

Bewaar de Physalis bessen in de koelkast.

Tips:

  • Lekker als snack
  • Heerlijk in een salade
  • Perfect voor taarten, desserts en ijsjes

Recepten:

 

5kq-land.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Ontwerp & realisatie: Mecano.nl Creative Communicatie