K6v-pitahaya_plant.png - Boerderijwinkel Van Damme
V9l-pitahaya_red_1.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
mand.png - Boerderijwinkel Van Damme

Rode Pitahata

Informatie over de vrucht zelf

Rode pitahaya, ook wel drakenvrucht genoemd, is een ovale cactusvrucht die aan de buitenkant rozerood gekleurd is. De opvallende schil bevat groene uitsteeksels die sierlijk om de vrucht heen buigen. Het vruchtvlees van de rode pitahaya is wit of rood (afhankelijk van de variëteit) en bevat vele kleine zwartje eetbare pitjes. Pitahaya's zijn lichtzoet van smaak. Pitahaya is perfect voor in fruitsalades en desserts. Verder combineert de smaak van het vruchtvlees ook erg hartig te combineren met bijv. ham. De schil van de pitahaya is erg mooi als decoratie van een gerecht.


Een rode pitahaya is rijp wanneer de schil van de vrucht licht rood tot rood van kleur is. Je kunt de exotische vrucht consumeren als je de schil zacht kan indrukken. Als de vrucht iets mee veert is deze rijp. Bij de bereiding snijd je de vrucht verticaal doormidden en vervolgens in plakjes. Ook kun je een doorgesneden rode pitahaya ook eenvoudig uitlepelen. Het vruchtvlees dient stevig en wit te zijn. De schil wordt niet gegeten, maar is door de prachtige vorm goed te gebruiken als decoratie. Vul de uitgelepelde pitahaya met exotisch fruit of een salade.

pitahaya_plant.png

snc-pitahaya_red_1.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Bereiding

Snijd de vrucht verticaal doormidden. Snijd de vrucht vervolgens in plakjes of lepel de vrucht uit. De schil wordt niet gegeten.

Tips:

  • Lekker met ham.
  • Perfect voor desserts.
  • Mooi als decoratie van een gerecht.

Klik hier voor de Recepten:

  • Pitahaya torentje met prosciutto en meloen.
  • Blauwe bessen bavarois met pitahaya saus.
  • Pitahaya gevuld met tropisch fruit.

Bewaaradvies:

Bewaar de Pitahaya in de koelkast.

Herkomst

De belangrijkste importlanden van rode pitahaya’s zijn Vietnam, Thailand en Israël. In maart komen de rode pitahaya’s alleen uit Vietnam. De hoofdteler uit Vietnam bezit 50 hectare land, verdeeld over verschillende telers waarmee wordt samengewerkt. De farms zijn verspreid over 2 regio’s. Allereerst de Bình Thuận provincie, het meest bekende gebied voor de teelt van pitahaya’s. Het gebied ligt dicht bij de kust, perfect voor het telen van pitahaya’s vanwege de zanderige grond. Daarnaast is er ook de Tiền Giang provincie, het tweede gebied voor de teelt van pitahaya’s. Dit gebied ligt iets verder van de kust. De goede gronden in combinatie met het klimaat maakt deze regio’s in Vietnam uitermate geschikt voor het telen van pitahaya’s.
De rode pitahaya is een cactusvrucht en groeit aan een klimmende cactusplant. Anderhalf jaar na het planten van een pitahaya cactusplant (afkomstig van een pitahaya moeder plant) kunnen er voor het eerst pitahaya’s worden geoogst. Na de oogst worden de pitahaya’s verpakt in bulkdozen van 3 kg. Vervolgens worden de producten per vliegtuig of boot vervoerd naar Nederland. Bij Nature’s Pride wordt een deel van de pitahaya’s vanuit bulkdozen naar consumenteneenheden omgepakt.

oogsten.png

Ontwerp & realisatie: Mecano.nl Creative Communicatie