sharonfruitbomen.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
sharonfruit_deel.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
sharonfruitbeginsel.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Sharonfruit

Informatie over de vrucht zelf

Sharonfruit is een oranje vrucht waarvan de vorm vergelijkbaar is met die van een tomaat. Sharonfruit en kaki worden vaak met elkaar verward. Beiden zijn lid van de Persimmon familie, echter sharonfruit is zoeter van smaak dan kaki en de vrucht bevat geen pit.

Sharonfruit heeft een laag tannine gehalte en kan daarom zowel rijp als onrijp gegeten worden. Onrijp heeft de vrucht een knapperige bite en rijp is het vruchtvlees heerlijk zacht. De zoete vrucht wordt meestal uit de hand als snack gegeten, maar het feit dat de vrucht zowel stevig als zacht kan worden gegeten, maakt hem ontzettend veelzijdig en lekker in o.a. smoothies, ijs, couscousgerechten, cake en salades.

Herkomst

Sharonfruit komt oorspronkelijk uit Israël en is vernoemd naar de vallei waar de vrucht is ontwikkeld. Sharonfruit is namelijk een doorontwikkelde kaki die, zoals eerder beschreven, minder tannine bevat. Nature’s Pride importeert bijna jaarrond sharonfruit door de seizoenen van de verschillende landen te volgen.

Tijdens de Exoot van de maand importeert Nature’s Pride sharonfruit voornamelijk uit Zuid-Afrika. De teler heeft in totaal 70 hectare grond verspreid over de gebieden Wellington, Paarl, Franschhoek, Villiersdorp, Robertson, Bonnievale, Montagu, Barrydale en de Koo-valley. Deze gebieden profiteren van de koude, natte winters en de warme, zonovergoten zomers. Deze klimaatomstandigheden zijn perfect voor de teelt van de meest smaakvolle sharonvruchten.

Ontwikkeling van de vrucht

In oktober en november worden de kleine witte persimmon bloemen met de grote groene bladeren bevrucht. Vervolgens begint de sharonvrucht zich te ontwikkelen. Wanneer de vrucht oranje begint te kleuren is hij klaar voor de oogst. De sharonvruchten zijn niet allemaal tegelijkertijd klaar om geplukt te worden. De bomen worden daarom in 3 keer geoogst. De meest oranje vruchten worden als eerst geoogst. Wanneer de bomen geen sharonvruchten meer dragen, kleuren de bladeren oranje/rood en vallen deze uit om vervolgens nieuwe bladeren, bloemen en vruchten te ontwikkelen. Na de oogst worden de sharonvruchten in het verpakhuis gesorteerd op gewicht en grootte. Vervolgens worden de vruchten per maatvoering in dozen verpakt en per boot naar Nederland vervoerd.

seizoen_van_sharonfruit.jpg

 

zub-sharonfruit.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Heerlijk zoet en knapperig

Bereiding

Voor consumptie de vrucht wassen.

Bewaaradvies

Buiten de koelkast.

Tips

  • Eet uit de hand
  • Heerlijk als ijs en in cake
  • Lekker in een salade

Klik hier voor de volgende recepten:

  • Havermoutcake met sharonfruit
  • Gegratineerd sharonfruit met geitenkaas
  • Sharonfruit carpaccio met granaatappel en munt
iy0-sharonfruitbomen.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
icy-sharonfruitbeginsel.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Ontwerp & realisatie: Mecano.nl Creative Communicatie