bTS-herkomst.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
lqw-plantage.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
gc8-vijgen_vrucht.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
RLM-voedingswaarden.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
lxp-seizoenen.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
44e-ld160705-009_eat_me.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
rXx-ld160810-033_eat_me.jpg - Boerderijwinkel Van Damme
6KN-ld160810-024_eat_me.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Vijgen

Vijgen zijn vruchten met een dunne leerachtige schil. De eetbare schil is bruin-groen. Het vlezige vruchtvlees van de vijg bevat kleine eetbare pitjes en is heerlijk zacht en zoet van smaak. De kleur van het vruchtvlees is roze met geel. De vrucht kan in zijn geheel worden gegeten, maar het vruchtvlees kan ook uit de schil worden gelepeld. De zoete smaak van de vijg is perfect voor in salades. Daarnaast is het heerlijk in bananenbrood en een verrassend goede combinatie met aubergine.

Herkomst
De vijg is te vinden in Mediterrane gebieden, maar ook landen als Zuid Afrika en Brazilië. De belangrijkste aanvoerlanden voor Nature’s Pride m.b.t. vijgen zijn Brazilië en Israël. Tijdens de Exoot van de maand komt de vijg uit Brazilië en Israël.
In Brazilië is onze teler gevestigd in Campinas (100 km van Sao Paulo), het hart van de verse vijgen in Brazilië. Deze regio heeft de perfecte combinatie van een vruchtbare bodem, de juiste temperatuur en juiste regenhoeveelheid om vijgen te telen. Zij leveren het merk Brotto. Dit merk staat voor vijgen van topkwaliteit gedurende het hele seizoen. Onze teler besteedt extra aandacht aan het teeltproces om deze premium vijgen te creëren.
De Israëlische vijgen worden in verschillende gebieden in Israël geteeld, de meeste rond het meer van Galilea. Onze telers beschikken bij elkaar over meer dan 60 hectare waarop zij vijgen telen. Het klimaat van de teeltgebieden in Israël is met de warme temperaturen en weinig neerslag ideaal voor de vijgenproductie.

braziliy_.jpgisray_l.jpg
Groei en oogst
De vijg is lid van de fiscus familie en heeft een enorme groeikracht. De veredelde soorten worden geënt op een wilde onderstam en dan gesnoeid in een vorm die de teler prettig vindt. Na ongeveer twee tot drie jaar komt de vijgenboom in productie en deze boom kan vervolgens tientallen jaren mee. Van bloem tot rijpe vrucht duurt wel drie maanden. De vruchten worden met de hand geplukt en voorzichtig in manden gelegd. Deze gaan naar een pakhuis, waar ze worden geselecteerd op kwaliteit, rijpheid en grootte. Daarna wordt de vrucht verpakt en naar Nederland vervoerd.

j2Q-plantage_1_.jpg

c5o-vijgen_vrucht.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Heerlijk zacht & zoet.

Bereiding:

Was de vijg en snijd de vrucht verticaal doormidden. Snijd de vrucht nu in plakjes of lepel het vruchtvlees uit de schil.

Bewaaradvies:

Bewaar vijgen in de koelkast.

Tips:

  • Perfect voor in een salade.
  • Heerlijk in bananenbrood.
  • Lekker in combinatie met aubergine.

Recepten>>

bah-vijg_in_aanwas.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Vijgen zijn rijk aan vezels

o4n-plantage.jpg - Boerderijwinkel Van Damme

Ontwerp & realisatie: Mecano.nl Creative Communicatie