Ons fruitteeltbedrijf

De boerderijwinkel is onderdeel van het fruitteeltbedrijf van Van Damme. “Op ons fruitteeltbedrijf telen wij appels en peren. We telen deze vruchten milieubewust door minimale bespuiting en gebruik van natuurlijke vijanden”, aldus Arnold van Damme. Door certificeering van Global Cap en Planet Proof is deze milieubewustheid gegarandeerd. Het fruitteeltbedrijf is aangesloten bij Fruitmasters. Dit houdt in dat Fruitmasters zorg draagt voor de verkoop van het fruit. Voordat dit fruit in uw mond verdwijnt, moet er echter best wat gebeuren. Dat verhaal vindt u op deze pagina.

“Door certificeering van Global Cap en Planet Proof is deze milieubewustheid gegarandeerd.”

Bestuiving

Gedurende het groeiseizoen zijn er veel dingen die de appels en peren kunnen beschadigen. “In het voorjaar bij de bloei kan nachtvorst veel schade doen. Bloemknoppen kunnen bevriezen en de hoeveelheid vruchten per boom kan flink afnemen.” Hoewel de bloesemperiode een mooie periode is, is het altijd weer spannend hoeveel vruchten er bestoven zullen worden. “Het bestuiven van de bloesems gebeurdt vooral door bijen, insecten en de wind.

De laatste jaren is de bijenpopulatie flink afgenomen. Wij proberen bijen weer een plek in de boomgaard te geven door bijenkastjes op te hangen.” Deze buienkastjes worden leeg opgehangen en na verloop van tijd nestelen wilde bijenvolken zich in deze kastjes. In het voorjaar zijn ze op hun beurt verdienstelijk bij de bestuiving.

Bespuiting

Zolang de vruchten aan de boomhangen liggen infectieziekten en dierenplagen op de loer.  Om de vruchten milieubewust te telen worden er zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruikt. Om echter de gezondheid van vrucht en boom te bevorderen wordt daarom veel ingezet op biostimulanten. Dit zijn vitaminen die op de boom en vrucht worden gespoten en vervolgens de weerbaarheid vergroten. Ook natuurlijke elementen die nodig zijn om de boom gezond te houden worden regelmatig bijgespoten.  Daarnaast is een ander belangrijk domein het bodembeheer. “Ieder jaar worden er grondmonsters genomen om zo een inzicht te krijgen in elementen die ontbreken en die overheersen.” Met deze informatie wordt er met de nodige elementen bemest.

Naast het toedienen van elementen, biostimulanten en het gezond houden van de bodem, wordt er ook gebruik gemaakt van natuurlijke vijanden.  Zo worden oorwormen en lieveheersbeestjes gebruikt om plagen zoals luizen en roofmijten te bestrijden. Een ander project waar het fruitteeltbedrijf aan mee doet is ‘Meer natuur voor Pittig fruit’.  Arnold:” Het project is bedoeld om de natuurlijke bestuiving en de natuurlijke plaagdierbestrijding te bevorderen. Dit is weer een nieuwe stap naar meer duurzame teelt.” Doormiddel van bloemranden en het minder vaak afmaaien van het gras tussen de bomen wordt er gezorgd voor een thuis voor deze dieren. Dit wordt ook gedaan doormiddel van vogelkasten voor roofvogels en bijenkastjes voor bijen. Dit alles om een zo natuurlijk mogelijk evenwicht te creëren, met als doel om op een natuurlijke wijze mooie vruchten te telen.

“Ook zijn wij deelnemers aan het project ‘Pittig hardfruit’ “

Het groeiseizoen

Tegen het eind van het groeiseizoen neemt het risico van hagel toe. De vruchten worden groter en sappiger en daardoor ook kwetsbaarder voor de harde hagel stenen. “Op dit moment wordt er in de regio veel gewerkt met anti-hagelkanonnen. Deze kanonnen schieten warme lucht hoog de lucht in wat zich vermengd met de koudere luchtlagen waarin zich hagelstenen vormen.” Het is echter niet gezegd dat het daardoor ook nooit hagelt. Soms wordt het kanon te laat aangezet of is de hagel niet zichtbaar op de radar. Sinds kort maakt Van Damme ook gebruik van hagelnetten. “Deze netten worden in het voorjaar na de bloei dichtgeritst boven de bomen op ongeveer 4 meter hoogte. Hierdoor is het mogelijk om er met een tractor onder door te rijden. De netten houden de hagelstenen tegen.”

De laatste jaren is de schade door verbranding toegenomen. “Voornamelijk appels kunnen niet tegen temperaturen boven de 30 graden. Appels die aan de zonkant hangen verbranden dan. De cellen gaan kapot door de zonintensiteit en gaan rotten”, aldus Arnold.

Plukken

Als de pluk aanbreekt is het altijd een drukte van belang beaamt Pauline van Damme. Al het personeel en de kleine hoeveelheid tijd voor het plukken van alle vruchten zorgt altijd weer voor een hele organisatie.  Arnold: “Tijdens de pluk komt er een vaste groep Poolse medewerkers, naast ons clubje vaste Nederlanders.  Vanwege de variateit aan rassen op het fruitteeltbedrijf begint de pluk vaak midden Augustus met de Delcorf en eindigt de pluk eind Oktober met de Kanzi appels. Hoewel de pluktijd een drukke tijd is, is dit wel het moment waar iedere fruitteler naartoe leeft. Arnold: “Als fruitteler ben je een heel jaar bezig geweest om de bomen en vruchten zo goed mogelijk te verzorgen. Het is dan dankbaar werk om hier de vruchten van te mogen plukken.”

De vruchten worden in voorraadkisten van 300-400kg geplukt, waarna de voorraadkisten worden opgeslagen in grote koelcellen. In deze koelcellen worden de vruchten in een zodanige conditie bewaart dat ze zo lang mogelijk goed blijven. Gedurende deze periode wordt vooral de hardheid van de vruchten en het percentage rotte vruchten gemonitord.

Sorteren en verpakken

Na enige tijd in een koelcel bewaart te zijn geweest, worden de vruchten verspreid over het jaar gesorteerd en verpakt. De hoeveelheid werk per sorteerpartij kan erg verschillen. Als de kwaliteit mooi is, is het een kwestie van de vruchten in de verpakking leggen. Als de partij echter minder mooi is kan de hoeveelheid moesappels soms meer zijn dan de verpakte appels. Arnold: “Moesappels, ook wel industrie genoemd, zijn appels die te veel beschadigd zijn om aan de consument te verkopen. Hier zijn bepaalde afspraken over. Deze appels worden verwerkt tot appelmoes, appelsap en andere appelbevattende producten. Wij als bedrijf zijn lid van Fruitmasters en zij zorgen voor de levering van onze verpakte appels aan supermarkten en het buitenland. Een gedeelte van ons fruit belandt echter in onze eigen boerderijwinkel.”

Consumeren

Uiteindelijk wordt een gedeelte ook in de boerderijwinkel verkocht. Pauline: “Het is leuk om onze eigen producten te verkopen, vooral omdat we weten dat dit fruit op een juiste manier geteeld is. Het is fijn dat consumenten dit waarderen en daarom naar onze winkel komen om fruit van Zeeuwse bodem te kopen.” Arnold vult daarbij aan: “De verkoop van eigen product in de winkel is duurzaam voor ons als telers. Daarnaast geeft het de mogelijkheid om bekendheid te geven aan de fruittelerssector bij het publiek. Zo zijn er in het verleden plukdagen georganiseerd op het bedrijf met rondleidingen.”

Al met al is het altijd weer een flinke reis die hardfruit erop heeft zitten voordat dit op uw fruitschaal ligt.

Rassen die geteeld worden

Appelrassen Perenrassen
Elstar Conference
Jongagold Doyenne du Comice
Golden Delicious Gieser Wildeman
Kanzi Migo
Delcorf
Junami
Tessa